Intervju med kommunens säkerhetssamordnare
Lena Maria Fritzberg är sedan år 2008 säkerhetssamordnare i Botkyrka Kommun och syftet med min intervju är att få mer fakta om hur kommunen jobbar brandförebyggande.
Vad gör en säkerhetssamordnare?
När jag började så fick jag två huvud uppdrag. Det ena var att jobba med kris & beredskapsfrågor och det andra var att få igång det systematiska brandskyddsarbetet i kommunen samt skade och incidentsrapporteringen. Utöver dem uppdragen som jag fick jobbar jag även med bevakning och försäkringar. Väldigt blandad kompott men det är därför jobbet är så roligt.
Hur jobbar ni brandförebyggande?
Vi jobbar förebyggande dels i våra verksamheter och har ett idag väl utvecklad systematisk brandskyddsarbete. Vi har utbildat 150 chefer insiktsutbildning brand och vad är en brand och vad är en chefs ansvar. Sen har vi utbildat 350 brandskydds och säkerhetskontrollanter. Som ser till att vår brandskydd fungerar både det tekniska och det organisatoriska. Detta har gjort så att det även sprider sig till dom som även vistas i våra verksamheter. Ett exempel på en förskola: Dom äldre barnen är med när man gör brandskyddskontroll och då lär sig ju barnen också om varför man gör och inte gör vissa saker. Jag tror inte att det är dom barnen som pratat brand sen dom var 5 år går och tänder eld på olika platser sen. Många bränder idag handlar ju om okunskap, man tycker att det är kul att elda och inser inte faran först det är försent. Men nu får barnen elda i kontollerade former och kunskaper om vad som kan hända i en brand.
Har någon speciell målgrupp?
Räddningstjänsten håller på att utbildar 6åringar 3 klassare 5 e klassare och när man går i årskurs 8. Så man får möta räddningstjänsten fyra gånger i grundskolan. Sen får man ju ha den här balansen så att det inte blir för spännande att elda.
Hur når ni ut till allmänheten?
Det är den svåra biten. Det kommer vi jobba lite mer med framförallt i år. Jag har ju som sagt bara varit anställd i 2,5år men vi har ju dragit igång våra verksamheter så det är det vi har hunnit med. Sen var ju det den tragiska branden i trapphuset i Rinkeby där fem personer omkom pga att man sprang ut i trapphuset när det brann. I samband med det la många kommuner framförallt Botkyrka information på många olika språk i varje trapphus om vad man ska göra när en lägenhet brinner. Sen har ju brandförsvaret en väldigt bra hemsida om brandkunskap men dit söker sig bara dom som har har en vis tanke om något.
Därför har vi suttit oss ner på slutet av förra året och tittat på vad vi nu ska jobba med nu framöver och då pratade vi mycket om brand och äldre. För att dom som omkommer idag av dödsbränder är mestadels äldre människor och missbrukare och hur kan vi vända den trenden? Så vi håller på att planera både på att nå dom som både nås av kommunens verksamhet som tex hemtjänst eller äldreboende som helt enkelt nås via den kommunala omsorgen. Men även hur vi når dom som är pigga och inte har något med den kommunala verksamheten att göra men man kanske har kontakt med vårdcentralen eller olika föreningar så man får försöka hitta alla dom här nätverken så att vi når ut till alla just med information för att minska antalet dödsbränder. Det är vår målsättning nu. För har vi koll på våra egna verksamheter så kan vi ta steget upp till de privata.
Botkyrka kommun har folk från många olika nationer, har ni något speciellt handlingsplan för att nå ut till dom?
Där jobbar ju Botkyrka kommun med att vi ska ha begriplig svenska vi ska ha klarspråk på all information vi sänder ut. Sen information som är extra viktigt sänder vi ut på flera olika språk. Men det är svårt att nå ut till alla.
Hur har utvecklingen sett ut sen marsh plus infördes? Rent statistiskt märks det någon skillnad?
Det ökar ju jätte mycket nu när folk börjat använda det så det är svårt att se. Rent statistiskt så har det ju skenat uppåt men det har det egentligen inte gjort. Det är bara att folk rapporterar bättre nu. Så det växer ju fortfarande. Inom en snar framtid kommer vi kunna se hur det ligger till. Men det går åt rätt håll
Hur ser samarbetet med räddningstjänsten ut? Hur ofta ses ni?
Vi ses väldigt ofta. Det finns etablerade nätverk och så finns det andra mötesforum också. Vi har ett nätverk med alla som jobbat med säkerhet i Södertörn och vi är 10 kommuner som har Södertörn som räddningstjänst och då har man också bildat ett nätverk där vi jobbar ihop med vissa frågor. Där träffas vi ca 5 gånger per år. Sen så har vi i kommunen två säkerhetsgrupper. En strategisk och en operativ. Den operativa ses en gång i månaden och den strategiska en gång per kvartal. I båda dem här grupperna ingår räddningstjänsten. Sen har vi två kontaktpersoner i räddningstjänsten som vi pratar väldigt ofta med.
Finns det något samarbete med andra kommuner?
Ja vi träffar ju länsstyrelsen och samarbetar med säkerhetsfrågor. Sen är jag personligen med ett nätverk för kvinnor som jobbar med säkerhetsfrågor. Då det är ett väldigt mansdominerat yrke.
Hur ser framtiden ut?
För Botkyrka tycker jag att det ser väldigt ljust ut. Man har nyss anställt en informationssäkerhetssamordnare så att man även har koll på dom bitarna. Samarbetet med räddningstjänsten blir bättre och bättre. Det finns så många goda krafter och så mycket energi allt behöver inte kosta pengar och det finns en ambition vilket är häftigt. Men allt bygger på att vi har ett gemensamt mål och det är att det inte ska brinna blanda annat varken i det privata eller det offentliga.
Sen har ju jag har börjat få koll på vad och vart saker händer. Innan så hade vi inte någon överblick och det är det vi försöker få. Dels för att man vet vart man ska satsa sina resurser någonstans och vad det är för frågor vi ska jobba med och dels också vad det kostar saker som inträffar och hur mycket man kan spara ner på dem tråkiga utgifterna.
Nu har iallafall jag fått en större inblick på hur kommunen jobbar brandförebyggande. Det har satsats väldigt mycket med utbildningar och Marsh Plus. Jag kommer fortsätta mina intervjuer med folk från räddningstjänsten och brandskyddskontrollanter i olika verksamheter i mina nästkommande inlägg. Kommer bli intressant att få höra om dom har tagit del av informationen som kommunen sägs ha förmedlat.